Soupeři v přípravě - část 1.

03.06.2012 20:27

HC PLZEŇ 1929

Dalším soupeřem bude Plzeň,která také měnila trenéra. Marián Jelínek po vyřazení z play-off oznámil,že v Plzni končí. Následně přijal nabídku Liberce. Plzeň kromě hlavního trenéra opustilo 9 hráčů (Přikryl,Vykoukal,Modrý,Dresler,Kaberle F.,Vostřák,Andrašovský,Mrňa,Stránský). Do západočeské metropole zatím zamířili pouze tři nové tváře. Dva útočníci a jeden bek. Jsou to Jozef Balej z Komety Brno a Milan Gulaš z Českých Budějovic a bek Tomáš Slovák,který hrál v i Chomutově. Nástupce trenéra Jelínka ješte nebyl oznámen ale už je předem jasné,že nebude mit lehkou pozici. Plzeň skončila v základní části na druhém místě a v play-off vypadla v semifinále s Kometou Brno.

HC ENERGIE KARLOVY VARY

Mezi soupeři najdeme známeho soka, tým Energie Karlovy Vary. Tým s ambicemi se nedokázal podruhé za tři roky dostat do play-off. To je na mistra z roku 2009 a vicemistra z roku 2008 málo. V play-outu měl tým docela stálou formu a celkem bez problému si zachránil Extraligu i na nadcházející sezónu. Tým spolehal především na duo Kumstát - Skuhravý. Kumstát tým táhnul a nakonec získal 60 bodů, naopak Václav Skuhravému se minulá sezóna moc nevydařila. Dalším tahounem mužstva byl Lukáš Pech. Ten nasbíral 45 bodů (16+29) v 52 zápasech základní části a dalších 21 bodů přidal ve dvanácti zápasech play-out. Před nadcházejí sezónou tým opustilo 7 hráčů (Lučka,T.Sýkora,Sáblik,Gawryletz,Dej,Mocek,Mikeska) ale přišili i tři nový hráči (Nosek,Doležal,Kloz). Trenéry Energie bude dvojice Vladimír Kýhos - Martin Pešout.

 
   


SALAVAT JULAJEV UFA 

Ufa - určitě největší lákadlo ze všech soupeřů,kteří dorazí v létě na chomutovský led. Salavat je jeden z nejlepších týmu KHL a dokonce i v celé Evropě. Vyhrál ruskou Superligu v roce 2008 a v roce 2011 ovládl KHL. Sezóna 2011/12 se obhájcům triumfu příliš nepovedla. V základní části skončil Salavat až osmý se ztrátou 25 bodů na první Čeljabinsk. V play-off mohla Ufa sezónu napravit ale nepovedlo se. Vypadla hned v osmifinálové sérii s Kazaní (prohrála 4:2 na zápasy). Největší hvězdou a lídrem byl Alexandr Radulov,který získlav 63 bodů v 50 zápasech. Nyní však jisté jestli v létě bude hrát za Ufu v Chomutově. Nemá totiž podepsanou smlouvu na novou sezónu. Spekuluje se o jeho působení v NY Rangers. Ti shánějí posilu za Mariána Gáboríka,který bude minimálně do prosince mimo hru. V Ufě působí celá plejáda skvělých hokejistů a mezi nimi i dva čestí a jeden slovenský reprezentant. Tomáš Rolinek, Miroslav Blaťák - to jsou česká jména na soupisce ruského klubu. K nim přibyl po MS Ivan Baranka. Toho Ufa vyměnila se Spartakem Moskva za Jakuba Nakládala.

RYTÍŘI KLADNO

V zápasovém programu přípravných zápasů figuruje i celek Rytířů z Kladna. Tým, kterému od loňska šéfu Jaromír Jágr ml. se v uplnyulé sezóně dostal po bídných rocích opět do play-off. Tam mu v předkole vystavila stopku brněnská Kometa. Před novou sezónou zatím odešli pouze tři hráči z úspěšného kádru. Jsou to - Marek Posmyk (Litvínov), Tomáš Kolafa (host. v Jihlavě), Tomáš Knotek (Č.Budějovice) a asi nejcitelnější ztrátou je odchod útočníka Jaroslava Kally do Slavie Praha. Na seznamu posil svítí tito jména - Petr Obdržálek, Marek Černošek, Petr Mocek a David Kuchejda. Tým může ještě pořád spoléhat na vůdce Pavla Pateru.

HC VERVA LITVÍNOV

S nepříliš oblíbeným soupěřem z Litvínova se Piráti utkají už v přípravě. Litvínov neodehrál přiliš dobrou poslední sezónu. Ze začátku to vypadalo na jasnou účast minimálně v předkole play-off. Potom se ale něco zadrhlo a mužstvo skončilo po základní části na předposledním místě extraligové tabulky a do poslední chvíle se v zápasech o udržení strachovalo o vyhnutí se baráži. Nakonec se to podařilo a do baráže putovala opět Mladá Boleslav. Asi nejvyraznější změnou je příchod dvo mužů z prvoligového Ústí nad labem. Asistentem Vladimíra Jeřábka se stal bývalý ústecký lodivod Petr Rosol a sportovního manažera bude vykonávat Robert Kysela. S nimi z Ústí přišel i explzeňský brankář Pavel Francouz a Robin Hanzl, třetím do party je z Kladna příchozí Marek Posmyk. Naopak v kádru skončili - Radim Skuhrovec (ukončil kariéru), Richard Jareš (na testech v Lausitzer Füchse /2.Něm./), Lukáš Rindoš a Martin Heinisch. Tahouny Litvínova byli v loňské sezóně hlavně Viktor Hübl (62 z. - 56 b.) a František Lukeš (52 z. - 48 b.).